Federico García Lorca

Federico García Lorca

Poeta i dramaturg granadí (1898-1936), se li adscriu a l’anomenada Generació del 27 i és considerat com un dels millors escriptors en espanyol del segle XX.

El seu assassinat durant els primers dies de la Guerra Civil espanyola va contribuir que es coneguera internacionalment la seva obra. Va nàixer en Fuente Vaqueros i entre 1919 i 1928 va viure en la Residència d’Estudiants de Madrid, on va entaular amistat amb el pintor Salvador Dalí, el cineasta Luis Buñuel i el també poeta Rafael Alberti. Va ser director de la companyia de teatre universitari La Barraca, conferenciant, i reconegut compositor de cançons. Entre les seves obres teatrals destaquen ‘Yerma’, ‘La casa de Bernarda Alba’ i ‘Bodas de sangre’. Com a poeta ha passat a la història amb ‘El romancero gitano’, ‘Poeta en Nueva York’ i ‘Llanto por Ignacio Sánchez Megías’.

Repartits per la província hi ha nombrosos llocs d’interès lorquià, com els museus i centres dedicats a la seva vida i obra:

Museo-Casa Natal de Fuente Vaqueros
Conserva els mobles originals de la família del poeta, entre ells el seu bressol. Referent obligat per als que desitgen conèixer, no sols el paisatge que va marcar la joventut del creador, sinó els seus manuscrits, la correspondència amb amics com Dalí i Buñuel, dibuixos seus i dels seus contemporanis, vestuari original de les seves estrenes teatrals.
Huerta de San Vicente:
Residència estiuenca de la família García Lorca, antigament situada en la fèrtil vega de Granada i hui integrada en el major parc de la ciutat, que porta el nom del poeta. Allí va escriure algunes de les seves millors obres: ‘El diván de Tamarit’, ‘Romancero gitano, ‘Poema del cante jondo’ i ‘Bodas de sangre’, entre altres. Convertida en casa-museu, conté els mobles, quadres i objectes originals de la vivenda. Entre ells el piano de la casa familiar i l’escriptori de Federico.
Centre Federico García Lorca:
Per al 2007 està prevista la inauguració a Granada d’un gran centre dedicat al poeta i dramaturg. La nova institució incorporarà a la Fundació García Lorca, tindrà un centre d’estudis lorquians i recuperarà per al seu arxiu els fons sobre el poeta que ara atresora la Residència d’Estudiants de Madrid. Possiblement aglutinarà també l’obra original de l’autor existent en els museus Huerta de San Vicente i en la Casa Natal de Fuente Vaqueros. El centre s’ubicarà en un edifici de quasi 4.000 metres quadrats situat en la cèntrica Plaça de la Romanilla.

 

 Login

Registro | Contraseña perdida?